Психологически типове туристи

вторник, 26 май 2015 г. 0:28 ч. Публикувано от Katia Panchenkova
Тази публикация се зароди в главата ми един следобед, когато се препичах на Пласа Пасиехас, един от любимите ми площади в Гранада. Площадчето е малко и долепено до катедралата - една от основните забележителности в града. И като речен камък около който минава и заминава реката, а той само наблюдава, започнах честичко да посядам там и да наблюдавам движението на площада. В един такъв слънчев следобед се появи и първият "психологически тип турист". Отсега заявявам, че не претендирам за изчерпателност от психологическа гледна точка и за достоверност от географска. Единствената ми цел е някоя и друга усмивка, защото знам - смехът ще спаси света.
А ако имате наблюдения и за други типове туристи - ще се радвам да попълним колекцията:)

Тип 1. Подготвен за всички житейски ситуации (разбирай всички опасни) - този тип турист се е подготвил яката - задължително има дишащи обувки с мембрана и нехлъзгаща се подметка; няколко карти и пътеводителя; непромокаемо яке; дъждобранче, прилежно сгънато в раницата; (залагам и на швейцарцко ножче); а за силно слънце - слънчеви очила и шапка - отпред с козирка, а отзад с периферия, защото всеки знае колко неприятно е да ти изгори врата. Такъв тип туристи най-често са японските. Спомням си в свеж априлски ден в Търново, когато слънцето едвам едвам се е престрашило да надзърне иззад облаците и аз в опит да уловя всеки лъч от кратката му топлина примижам към него. Но какво беше изумлението ми, когато отваряйки очи, виждам следната процесия - група японски туристи с ръкави, дълги до средата на пръстите, слънчеви очила, шапки с периферия. И за капак - с маски на устата, да не би да ги сграбчи някой балкански вирус.

Тип 2. "Не аз да видя какво има по света, а светът да види мен". Веднага можете да се досетите, че този тип обикновено са жени и винаги с токчета. Винаги са много нагласени, сякаш тъкмо излизат от фризьорски салон и най-вероятно от всяка дестинация си тръгват със свръхбагаж. Такива са обикновено италианците (в тази категория попадат и доста мъже) и рускините. 

Тип 3. Французи - да, именно, те покриват цяла категория. Обикновено са слабички и стегнати, облечени са непретенциозно, но спретнато и винаги ядат. Където и да ги видите - седнали на площада, полегнали на плажа или в парка - видите ли ядящи хора - то, хващайте се на бас - французи са! 

Тип 4. Чичковци с коремчета - на колкото турове съм ходила винаги има поне един, а по-добре двама чичковци, които бързо се надушват и през цялото пътуване са като неразделки. Във всеки град или забележителност, където се спре за разглеждане, те бързо се ориентират в правилната посока - барът - и отиват да ударят по едно. И го правят толкова естествено и с такова наслаждение сякаш цяла нощ са предвкусвали сладостта на този момент. Те са общителни веселяци; срещала съм поляци, германци и австрийци.

Следва продължение...

0 Response to "Психологически типове туристи"

Публикуване на коментар